Rajasthan Police Constable Modal Paper 2019 Previous Year Question Paper PDF Downlad

Rajasthan Police Constable Modal Paper 2019 Raj Police Previous Paper PDF Download @police.rajasthan.gov.in राजस्थान पुलिस Test Paper Raj Police Constable Exam Question Paper Pdf: The candidates who have started preparing for the Rajasthan Police Constable Recruitment exam 2019-20. We have advised them that they can visit official portal for latest updates. Recently, the Rajasthan Police Recruitment Board has released 8600 vacancies soon to fill the vacant posts for Raj Police Constable 2019 Online Form. Recruitment notification is going to be released in the july month. Information of Rajasthan Police Constable Vacancy 2019 can be issued any time july month.

Rajasthan Police Constable Modal Paper 2019

Rajasthan Police Online Test Exam Model Paper Raj Police Constable Question Paper PDF: We have provided some instructions and information related to this recruitment examination, which you will have to read first, because there is a lot of new information and updates related to this Rajasthan Police Constable Bharti 2019. Below we have made available below the Rajasthan Police Constable 5 years Question Paper PDF, which can be simplified by reducing your preparation by solving at any time by simply downloading it on your mobile / PC.

Model test of Constable old question papers helps applicants know their weak areas in the subject wise and get an opportunity to fix their problems. We have collected the old question of Rajasthan Police Constable from various sources and uploaded on this page.

Raj Police Constable Previous Year Paper

All applicants for Rajasthan Police Constable Recruitment are now browsing Raj Police Constable Modal Papers 2019. Interested candidates can download Raj Police Old Question Paper using the link given below. With the Rajasthan Police Examination papers, candidates can see the Rajasthan Police Selection Board Constable Examination Pattern, Courses and Selection Process in the following sections. If you need Question Paper, click on the link below to download.

उम्मीदवारों को अपनी तैयारी शुरू करने से पहले सिलेबस और परीक्षा पैटर्न की जांच करने की सलाह दी जाती है। यह राजस्थान पुलिस प्रश्न पत्रों का विश्लेषण करते समय उम्मीदवारों की मदद करता है। हालांकि, पाठ्यक्रम और परीक्षा पैटर्न भी उम्मीदवारों को एक स्पष्ट विचार देता है कि प्रश्न पत्र कैसा होगा।

राजस्थान पुलिस गत वर्ष प्रश्न पत्र उत्तर के साथ कॉन्स्टेबल पदों के लिए समय प्रबंधन में भी मदद करता है। जहां परीक्षा के दौरान समय का प्रबंधन हमेशा उम्मीदवारों के लिए एक बड़ा काम होता है। इसलिए, इसे दूर करने के लिए हम आवेदकों को सलाह देते हैं कि वे सभी पिछले प्रश्नपत्रों को देखें और परीक्षा में शामिल होने से पहले अच्छी तरह से तैयारी करें। हालांकि, नीचे दिए गए लिंक पर क्लिक करके मुफ्त पीडीएफ डाउनलोड करें। अपने दोस्तों के साथ भी इस जानकारी को साझा करें जो राजस्थान पुलिस की पिछली पेपर्स पीडीएफ़ की तलाश में हैं।

राजस्थान पुलिस Test Paper Raj Police Constable Exam Question Paper

1. निम्नलिखित में से कौन एक उपभोक्ता अधिकार नहीं है?
A. सूचना का अधिकार
B. चुनने का अधिकार
C. सुरक्षा का अधिकार
D. शोषण के विरुद्ध अधिकार

Ans: सुरक्षा का अधिकार

2. हीराकुंड परियोजना एक नदी की धारा को नियंत्रित करती है, वह नदी है-
A. नर्मदा
B. महानदी
C. कृष्णा
D. ताप्ती

Ans: महानदी

3. परसो के दिन ‘अष्टमी’ होगी। अगले सप्ताह के इसी दिन दीपावली होगी। यदि आज रविवार है, तो दीपावली के चार दिन बाद कौन-सा दिन होगा?
A. बृहस्पतिवार
B. शनिवार
C. शुक्रवार
D. उपर्युक्त में से कोई नहीं

Ans: शनिवार

4. हिमालय और विन्ध्याचल पर्वत श्रृंखलाओं के बीच की सबसे ऊंची चोटी है-
A. गुरुशिखर
B. जयगढ़
C. धूपगढ़
D. महेन्द्रगढ़

Ans: गुरुशिखर

5. बाबर एवं राणा सांगा के बीच हुए युद्ध को कहा जाता है-
A. चंदेरी का युद्ध
B. हल्दी घाटी का युद्ध
C. खानवा का युद्ध
D. इनमें से कोई नहीं

Ans: खानवा का युद्ध

6. पेट्रोल-वायुयान, पानी-मछली, ?-पुरुष
A. गाड़ी
B. विद्या
C. वायु
D. अग्नि

Ans: वायु

7. राजस्थान का आकार किस प्रकार का है?
A. आयताकार
B. गोलाकार
C. त्रिभुजाकार
D. विषमकोणीय चतुर्भुज

Ans: विषमकोणीय चतुर्भुज

8. राजस्थान का कौन सा स्थान मृदा शिल्प के लिए प्रसिद्ध है?
A. मोलेला
B. डूंगरपुर
C. श्री गंगानगर
D. भीलवाड़ा

Ans: मोलेला

9. आनन्दसागर झील के किनारे एक सुन्दर बग़ीचे ‘दौलत बाग’ का निर्माण किया-
A. मुगल सम्राट जहांगीर
B. अरूणोराज आणाजी
C. मुगल सम्राट अकबर
D. मुगल सम्राट शाहजहाँ

Ans: मुगल सम्राट जहांगीर

10. मानव ने किस धातु का प्रयोग पहली बार किया-
A. ताँबा
B. चाँदी
C. लोहा
D. पीतल

Ans: ताँबा

11. राजस्थान के किस जिले में जून माह में न्यूनतम वायुदाब सम्भावित है?
A. जैसलमेर
B. बूँदी
C. राजसमन्द
D. बारां

Ans: जैसलमेर

12. राजस्थान का क्षेत्रफल कितने वर्ग किमी. है
A. 3,42,239
B. 3,24,230
C. 3,22,239
D. 3,72,239

Ans: 3,42,239

13. राजस्थान में थार मरुस्थल का क्षेत्रफल है
A. 2,13,100 वर्ग किमी.
B. 2,33,100 वर्ग किमी.
C. 3,33,100 वर्ग किमी.
D. 3,13,100 वर्ग किमी.

Ans: 2,33,100 वर्ग किमी.

14. तैमूर लंग ने भारत पर आक्रमण किया था-
A. 1523 ई. में
B. 1393 ई. में
C. 1226 ई. में
D. 1442 ई. में

Ans: 1393 ई. में

15. संभागीय व्यवस्था का राजस्थान में पुनः प्रारंभ हुआ
A. 22/2/1987
B. 26/1/1987
C. 25/4/1987
D. 15/3/1987

Ans: 26/1/1987

Raj Police Previous Paper PDF Download

Rajasthan Police Constable Model Paper PDF

Rajasthan Police Old Paper Click Here Download PDF
Rajasthan Police Constable Previous Paper Click Here Download PDF
Rajasthan Police Constable Model Papers Click Here Download
Rajasthan Police Sample Papers Click Here Download

Rajasthan Police Previous Year Paper PDF

With Rajasthan Police Constable Model Paper, you can also download the Rajasthan Police Constable Previous Paper PDF, Notification for the Rajasthan Police Constable and the application is going to start soon, and many candidates are preparing for this recruitment.

In this post, we have shared the papers pdf of Rajasthan Police Constable last year. If the candidates want to check their actual level, then download the rajasthan police paper pdf last year to know the actual difficulty level. Candidates can easily download any examination paper related to the Constable through this post.

Rajasthan Police Constable Bharti 2019 Notification

Rajasthan Police Constable Recruitment 2019: The Police Department has sent a letter to the Rajasthan Police Selection Recruitment Board for recruitment of vacancies of 8600 (aprox.) posts of Constable. The recruitment process will be started for the request of Rajasthan Police Constable Recruitment 2019 this month. Rajasthan Police Constable more information for the qualification of recruitment Can see from the official website police.rajasthan.gov.in.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *