Rajasthan Patwari Bharti Modal Paper 2019 Old/Previous Question Paper

Rajasthan Patwari Old Question Paper 2019 Pdf Download RSMSSB Patwari Previous Year Question Papers & Modal Paper: Rajasthan Staff Selection Board will soon start the process of Rajasthan Patwari Bharti in Rajasthan state. Selection Board will soon announce Rajasthan Patwari Bharti latest notification 2019. The selection board will fill 3835 posts of Patwari. Recruitment notification is going to be released in the upcoming month. Information of Rajasthan Patwari Vacancy 2019 can be issued any time on RSMSSB Official Website [ rsmssb.rajastha gov.in ]

Rajasthan Patwari Bharti Modal Paper 2019

Rajasthan Patwari Last year question papers have been uploaded here. Download the RSMSSB Patwari Model Question Paper in PDF for both the preliminary and the main exam. Rajasthan Patwari can give candidates practice exams using the previous papers. Model test of RSMSSB Patwari old question papers helps applicants know their weak areas in the subject wise and get an opportunity to fix their problems. We have collected the old question of Rajasthan Patwari from various sources and uploaded on this page.

Rajasthan Patwari Previous Year Paper

All applicants for RSMSSB Patwari recruitment are now browsing Rajasthan Patwari Modal Papers 2019. Rajasthan Patwari Solved Question Paper for candidates are given below to solve the questions. By resolving RSMSSB patwari old papers and RSMSSB Patwari Previous Year Paper, the candidates can get the benefit for the upcoming examination. If you need RSMSSB Patwari Question Paper, click on the link below to download.

Interested candidates can download RSMSSB Patwari Old Question Paper using the link given below. With the RSMSSB Patwari Examination papers, candidates can see the Rajasthan Subordinate and Administrative Service Selection Board Patwari Examination Pattern, Courses and Selection Process in the following sections.

Rajasthan Patwari Test Paper Question Answer

1. किसके साथ युद्ध के दौरान पृथ्वीराज चौहान के दो वीर ‘आल्हा व् उदल’ शहीद हुए थे?
A. परिमर्दिन वेव (चंदेल)
B. मुहम्मद गौरी (तुर्क)
C. भीम II (सोलंकी)
D. जयचंद (गढ़वाल)

Ans: परिमर्दिन वेव (चंदेल)

2. सर्वाधिक मुर्गी पालन . . . . . . . में होता है?
A. बीकानेर
B. जैसलमेर
C. अजमेर
D. जयपुर

Ans: अजमेर

3. पटुवों की हवेली कहाँ पर स्थित है?
A. जैसलमेर में
B. करौली
C. बीकानेर
D. जोधपुर

Ans: जैसलमेर में

4. गोगामेड़ी का मेला हनुमानगढ़ जिले की किस तहसील में स्थित है?
A. नोहर
B. बयाना
C. नोखा
D. शाहपुरा

Ans: नोहर

5. नीला गृह कौन-सा है?
A. चन्द्रमा
B. पृथ्वी
C. शुक्र
D. वृहस्पति

Ans: पृथ्वी

6. जो सम्बन्ध BF का DH से है, वही सम्बन्ध PS का किससे है?
A. RU
B. SV
C. SU
D. RV

Ans: RU

7. संयुक्त राष्ट्र संघ का सचिवालय स्थित है-
A. लंदन में
B. वाशिंगटन डी. सी. में
C. न्यूयॉर्क में
D. पेरिस में

Ans: न्यूयॉर्क में

8. यदि संख्या 37152869 के अंकों को बढ़ते क्रम में लिखा जाए, तो कितने अंकों की स्थिति वही रहेगी?
A. दो
B. एक
C. एक भी नहीं
D. तीन

Ans: दो

9. मनीष बीमा पॉलिसियों में 3,818 रु. का निवेश करता है, जो उसकी मासिक आय का 20% है, उसकी मासिक आय कितनी है?
A. 19,900 रु.
B. 19,990 रु.
C. 19,090 रु.
D. 19,009 रु.

Ans: 19,090 रु.

10. एक घड़ी हर घंटे पाँच मिनट आगे चलती है। एक मिनट में दूसरी सूई का . . . . . कोण क्या होगा?
A. 360.5°
B. 390°
C. 360°
D. 380°

Ans: 380°

11. राजस्थान का वह मंदिर जहाँ हजारों चूहे भ्रमण करते हैं, कहाँ पर स्थित है?
A. बजरंग गढ़
B. करणीमाता का मंदिर
C. नीलकण्ठ मंदिर
D. सावित्री मंदिर

Ans: करणीमाता का मंदिर

12. शब्द ‘OEHM’ के अक्षरों से अंग्रेजी के कितने सार्थक शब्द बनाए जा सकते हैं। जबकि प्रत्येक शब्द में प्रत्येक अक्षर सिर्फ एक ही बार प्रयोग किया जाए?
A. एक भी नहीं
B. एक
C. दो
D. तीन

Ans: एक

13. तमिलनाडु स्थित किस परमाणु ऊर्जा परियोजना के निर्माण का विरोध हुआ?
A. हीराकुण्ड
B. कुडनकुलम
C. तारापुर
D. नरौरा

Ans: कुडनकुलम

14. राजस्थान की प्रसिद्ध ‘ब्लू पॉटरी’ की दस्तकारी का उद्भव कहाँ से हुआ है?
A. कश्मीर
B. पर्शिया
C. अफगानिस्तान
D. सिंध

Ans: पर्शिया

15. राजस्थान का कौन-सा नगर ‘पहाड़ों की नगरी के नाम से जाना जाता है?
A. डूंगरपुर
B. आबू
C. हल्दी घाटी
D. भरतपुर

Ans: डूंगरपुर

RSMSSB Patwari Old Question Papers in Hindi PDF

राजस्थान पटवारी पिछले पत्रों का उपयोग कर उम्मीदवार अभ्यास परीक्षा दे सकते हैं। RSMSSB पटवारी पुराने प्रश्न पत्रों के मॉडल परीक्षण से आवेदकों को विषय वार में अपने कमजोर क्षेत्रों को जानने में मदद मिलती है और उनकी समस्याओं को ठीक करने का मौका मिलता है। हमने राजस्थान पटवारी के पुराने प्रश्न को विभिन्न स्रोतों से एकत्र किया है और इस पृष्ठ में अपलोड किया है। इच्छुक उम्मीदवार नीचे दिए गए लिंक का उपयोग करके RSMSSB पटवारी ओल्ड प्रश्न पत्र डाउनलोड कर सकते हैं। RSMSSB पटवारी परीक्षा पत्रों के साथ, उम्मीदवार राजस्थान अधीनस्थ और मंत्रालयिक सेवा चयन बोर्ड पटवारी परीक्षा पैटर्न, पाठ्यक्रम और चयन प्रक्रिया नीचे दिए गए अनुभागों में देख सकते हैं।

Rajasthan Patwari Previous Year Paper PDF

Rajasthan Patwari Old Paper Click Here Download PDF
Rajasthan Patwari Previous Paper Click Here Download PDF & Ans. Key
RSMSSB Patwari Model Papers Click Here Download PDF
RSMSSB Patwari Sample Papers Click Here Download PDF

RSMSSB Previous Year Paper PDF

Today we are providing Rajasthan Patwari question paper in PDF format. You can download the RSMSSB Patwari Previous Paper PDF and you can practice the questions asked in the Rajasthan Patwari Examination. Candidates can easily download any examination paper related to the RMSMSB Patwari through this post.

Check: Rajasthan Patwari Syllabus 2019 PDF Download

In this post, we have shared the papers pdf of Rajasthan Patwari last year. If the candidates want to check their actual level, then download the rajasthan patwari paper pdf last year to know the actual difficulty level.

Rajasthan Patwari Bharti 2019 Latest News

Rajasthan Patwari Recruitment 2019: The Revenue Board has sent a letter to the Rajasthan Subordinate Services Selection Recruitment Board for recruitment of vacancies of 2700 (aprox.) posts of Patwari. The recruitment process will be started for the request of Rajasthan Patwari recruitment 2019 this month. New information -Rajasthan Patawari can now apply for graduation pass (before 12th pass qualifying) for young people, this information has been released on this month, more information for the qualification of Patwari recruitment Can see from the official website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *